Mellanstadiet i Stockholms stadshus

StadshusetI Stockholms ståtliga stadshus ritat av arkitekt Ragnar Östberg kan man studera politik och demokrati såväl som arkitektur och konst. Det är också ett utmärkt ställe att lära sig allt om Nobelpriset och den stora festen – förutom att det tillhör allmänbildningen att ha varit i byggnaden som mer än något annat är en symbol för Stockholm. Under Albatross kulturvecka passade därför våra elever i åk 4, 5 och 6 på att avlägga en visit.

EugenVi inspekterade Gyllene Salen och Blå Hallen  (där Nobelbanketten äger rum) och tittade lite extra på Prinsens Galleri, där ena långväggen har sju höga fönster som ger en magnifik utsikt över Riddarfjärden. 1916 bestämde sig Prins Eugen för att de gäster som fått bordsplacering med sikten mot norr borde ha något lika vackert att titta på. Han skapade därför al fresco-målningar som bl a föreställer Riddarholmen, Mariaberget, Katarina kyrka, Tegelviken och Klara sjö.

RådsalenFörutom att berätta om konst och arkitektur gav vår guide oss grundläggande kunskaper om Stockholms kommunfullmäktige, som sammanträder i Rådssalen var tredje måndag. Intressant och lärorikt, tyckte både elever och vuxna som följde med. Besöket arrangerades under Albatross kulturvecka  i samarbete med Albatross Vänner.