Nödrop från vår vänskola i Indien

Skärmavbild 2015-12-05 kl. 21.41.38Tre år i rad har elever, föräldrar och personal på Albatross samlat in pengar för att kunna ge barnen på vår vänskola Village Hope Mission School i Sriperumbudur utanför Chennai i sydöstra Indien tillgång till livsnödvändigt rent vatten.
I år blir julklappen helt oväntat den motsatta – att försöka rädda barnen och skolan från vatten. De rekordregn med ofattbara översvämningar som drabbat sydöstra Indien sedan mitten av november är med bred marginal de värsta på över 100 år, antagligen unika i Indiens historia. Hittills (idag den 7 december) beräknas minst 325 människor ha dödats i vattenmassornas spår. Byar där tusen och åter tusen människor bor står helt under vatten, hus rasar samman, vägar är obrukbara, broar har kollapsat och hundratusentals är hemlösa. Situationen är kaotisk, än mer regn väntas och värst utsatta är som alltid de fattiga.

Eleverna på vår vänskola lever i extrem, ofattbar fattigdom. De bor i två byar för kastlösa, som bestått av skjul och bodar utan avlopp eller någon som helst vattenavrinning – alltså ren slum. Barnen har oftast bara en eller ingen förälder. Tbc är vanligt, liksom alkoholism. Familjerna äger bara några få saker; filtar och enkla kärl som används till matlagning, de kläder de har på kroppen och i bästa fall något ombyte till religiösa högtider.
Och nu har allt svepts bort av vattnet, både hus och personliga tillhörigheter. De få antecknings- och skolböcker barnen hade är förstörda eller borta, liksom allt undervisningsmateriel på skolan. Som våra vänner i Indien skriver till oss: Arbetet med Village Hope Mission School är tillbaka på ruta ett. Det lidande som barnen nu utsätts för går inte att beskriva.

Vår julklapp i år kommer därför inte gå till rent vatten, utan i första hand till de nödpaket som vänskolan delar ut – med ris, baljväxter, kryddor, olja, filtar och några hygienprodukter. Vi hoppas även att vi ska få in så mycket medel att det räcker att bidra till återuppbyggnaden av skolan. Alla som vill är välkomna att bidra till att dessa barn får akut hjälp i en mycket svår situation och förhoppningsvis, på sikt, en något ljusare framtid.
Swisha gärna ditt bidrag till 123 690 20 43.
Det finns också insamlingsbössor på skolans expedition.
Insamlingen administreras av vår skolas vänförening Albatross Vänner och pengarna går 100 % oavkortat till vänskolan i Indien.

This was once upon a time a habitat of 100s of families now no more homes (1)
Rektor Father Thomas vid ett område där hundratals familjer nyligen bodde. Nu är deras hem helt utraderade av vattenmassorna, liksom det som var vår vänskola.

 

This was once upon a time a habitat of 100s of families now no more homes (2)
De skjul och bodar där hundratals människor hade sina hem hade ingen chans att stå emot översvämningen. Nu är allt de ägde borta.
Distribution of Relief Materials (03)
Nödpaket med mat och filtar delas ut.