Händelser

2014-09-01
Projektet Tro i världen
Läsåret 2014/2015 fördjupar vi vårt projekt ”Vi i världen” med temat ”Tro i världen”. Kunskap om religion, levnadsregler och moraluppfattning är en förutsättning för att förstå hur människor i andra delar av världen lever och resonerar. Montessorifilosofin är i sig icke-religiös, men lär ut respekt för alla trosuppfattningar.

DSC_0080kopia2014-08-18
Invigningsfest med brevduvor
Så var det äntligen dags att inviga vår nya skolbyggnad! Vår mycket långa tradition att släppa upp ballonger på uppropet ersattes dagen till ära av ett mer miljövänligt utsläpp av 23 livs levande brevduvor. En för varje år skolan funnits och en för det år som kommer! Albatross Vänner bjöd på lunch och ett uppskattat besök av Hemglassbilen. Tack alla för en härlig fest!

2014-03-28
Våra elever på Kungliga Operan
Som ett led i sin kulturella bildning fick våra elever i årskurserna 2, 3, 4 och 5 besöka Kungliga Operan och se vad som händer i detta magiska hus, både på scenen och bakom kulisserna. Att gå under falluckor, sitta i vackra sammetsstolar, känna på tåskor och lära sig grunderna om opera och balett ingick i programmet. Besöket arrangerades av skolans vänförening Albatross Vänner i samarbete med Fritids.

2014-03-21
Soligt besök på Millesgården
Som ett led i sin kulturella bildning fick våra elever i förskoleklassen och årskurs 1 besöka ett Millesgården där solen flödade. Vi lärde oss mycket både om Carl Milles och de romerska gudar som många av hans statyer föreställer. Det blev med andra ord en solig lektion om konst och skulptur – och den grekisk-romerska mytologin. Besöket arrangerades av skolans vänförening Albatross Vänner i samarbete med Fritids.

Kartor2014-02-14
Författarbesök Sarah Sheppard
Alla barn som någonsin varit intresserade av dinosaurier, kartor och djur vet vem Sarah Sheppard är – en av världens bästa barnfaktaboksförfattare och en lika fantastisk illustratör. När Sarah Shepard besökte våra elever i årskurs F, 1 och 2 berättade hon om den ännu inte färdiga boken Djuren i skogen. Hon visade också sin fantastiska bok Viktiga kartor för drömmare och äventyrare och lärde oss en massa spännande fakta om sitt älsklingsdjur dinosaurier.

2014-02-14
Författarbesök Danny Watten
Danny Wattin har skrivit den mycket roliga Pojken i trädkojan ihop med 22 elever i årskurs 2. Om detta och mycket annat berättade Danny när han besökte våra elever i årskurserna 3, 4 och 5. Danny Wattin har också skrivit Stockholmssägner, Vi ses i öknen, Ursäkta men din själ dog nyss och Herr Isakowitz skatt.

2014-01-23
Författarbesök Ingelin Angerborn
Ingelin Angeborn skriver mystiska och spännande böcker med titlar som Sorgfjäril, Rum 213 och Månfågel. Våra elever i årskurs 4 fick träffa Ingelin Angerborn och höra henne berätta om hur hennes böcker kommer till, vad hon är rädd för och hur just det kan bli en bok. Klassen fick också en förhandstitt på den ännu inte utkomna boken Hjärta av damm.

2013-01-08
Öppet hus den 24 januari kl 9–12
Fredagen den 24 januari är alla som vill välkomna att besöka vår skola – nyfikna barn så väl som intresserade vuxna. Våra elever i årskurs fem ordnar guidade turer i skolan och fyrorna bjuder på kaffe, saft och hembakat i matsalen. Treor, tvåor, ettor och elever i förskoleklassen kommer att visa hur skolarbetet enligt Montessori-pedagogiken går till i praktiken. Även om vi inte håller till i de fräscha lokaler vi kommer till i höst hoppas vi att våra besökare ska få en fin uppfattning om stämningen och värderingarna på Albatross Montessoriskola – och om hur Montessori-materielet ger eleverna drivkraft att lära sig och djupare förståelse för ämnet.
Varmt välkommen till Vasavägen 74, 181 41 Lidingö!

2013-12-20
Årets julklapp till vänskolan i Indien
Under hösten har vår skola arbetat med temat ”Vårt viktiga vatten” – om hur tillgången till rent vatten ser ut i olika delar av världen. Vatten blev också temat för årets julklapp till vår vänskola i Indien. Village Hope Mission School strax utanför Chennai i sydöstra Indien vänder sig de allra mest fattiga barnen, ofta både kastlösa, sjuka och föräldralösa. Förra året hade skolan önskat sig att kunna ge sina barn nya kläder. I år har familjerna på Albatross Montessoriskola samlat in till rent vatten som räcker i ett helt år.

2013-12-13
Bäst på Lidingö!
Resultatet från årets uttagning till Vi i femman har kommit och vi är mäkta stolta över resultatet. Våra femteklassare är bättre än tre av de fyra skolklasser som gick till riksfinalen! Så här ser det ut på Lidingö:

  1. Albatross Montessoriskola 20,33
  2. Torsviks skola 17,58
  3. Högsätra skola 17,50
  4. Sticklinge skola 17,47
  5. Rudboda skola 17,29
  6. Källängens skola 17,14
  7. Christinaskolan 16,58
  8. Käppala skola 16,50
  9. Skärsätra skola 15,94

Medelvärde Lidingös skolor 17,13. Samtliga Lidingö-skolor ligger över riksgenomsnittet 15,79. Bodals skola, Futuraskolan Lidingö och Vittra Lidingö deltog inte i tävlingen.

2013-11-20
Mellanstadiet sjöng i Erik Erikssonhallen
Under hösten har mellanstadiet arbetat med musikprojektet Framtidskören på temat ”Vårt viktiga vatten”. Framtidskören är ett kultur- och konsertprojekt som syftar till att stärka barns delaktighet i det svenska och mångkulturella kulturlivet. Vi har sjungit om vatten, skrivit om vatten och talat om vattnets betydelse för omvärlden. Projektet avslutades med en fantastiskt lyckad konsert i Eric Ericssonhallen (fd Skeppsholmskyrkan) tillsammans med tre andra skolor – från Botkyrka, Nacka och Tyresö. Även eleverna i lågstadiet har under hösten arbetat med temat vatten och vad rent vatten betyder för oss – och för barn i andra delar av världen.
Även eleverna i lågstadiet har under hösten arbetat med temat vatten och vad rent vatten betyder för oss – och för barn i andra delar av världen.

2013-10-24
Albatrossen flyger vidare!
Äntligen är det beslutat och klart – efter cirka 20 år på Vasavägen lyfter Albatross Montessoriskola sina vingar för att slå sig ner på en ny boplats. Vi har kommit överens med Lidingö stad om att ta över Larsbergs skola från och med sommaren 2014. I samband med flytten går vi ihop med Larsbergs montessorispår och utökar verksamheten med årskurs 6. Vi ser samgåendet som ett sätt att stärka både Montessori-pedagogikens ställning på Lidingö och samarbetet med öns åtta montessoriförskolor. Beslutet fattades efter en demokratisk process med två omröstningar – en röst för varje Albatross-familj. Till vår stora glädje har gensvaret också från familjerna på Larsbergs montessorispår varit mycket positivt.
Under vårterminen 2014 har vi tid att lära känna våra nya vänner på Larsberg och att planera för hur vi gör det bästa möjliga av vår nya skola och skolgård. Efter samgåendet blir Albatross en något större skola, vilket ger oss en starkare ekonomi. Ändå blir inte skolan större än att vi kan behålla den intimitet och småskalighet som är en så viktig del av Albatross-själen. Som icke vinstdrivande skola kommer vi naturligtvis att fortsätta att se till att varje krona av skolpengen går till verksamheten.

2013-09-06
Projektet ”Vi i världen”
Läsåret 2013/2014 fördjupar vi vårt internationella perspektiv i projektet ”Vi i världen”. Att lyfta blicken och att se världen omkring sig är centralt i montessorifilosofin. Maria Montessori hade ett viktigt fredsbudskap: om vi ska lära oss att förstå och respektera varandra trots olikheter måste vi börja med barnen.