FN-dagen och höstens händelser

un_logoDet är en orolig tid vi lever i, med dagliga nyheter från när och fjärran som bekymrar både barn och vuxna. Vi kan inte dölja det som händer för våra barn, men vi kan finnas till hands, svara på frågor och försöka ge en övergripande bild av det som händer – utan otäcka detaljer. Hösten 2015 har vårt årliga arbete med FN känts extra angeläget. Alla årskurser på Albatross har under några veckor arbetat med fokus på FN och studerat barnkonventionen, FN:s organ och historia (med 70-årsjubileum just i år!) – varje årskull på sin nivå.

Skärmavbild 2015-11-03 kl. 14.00.26Eftersom FN-dagen (den 24 oktober) inföll en lördag firade vi under fredagen, traditionsenligt med storsamling. I år fick vi besök av en svensk militär som just ska påbörja en sex månader lång tjänst i FN:s fredsbevarande styrka i Mali, i nordvästra Afrika. Han berättade om inbördeskriget, om det ännu sköra politiska läget i Mali, om FN:s arbete med att skydda civila och om att längta efter sin familj.

attachmentMed anledning av den ofattbart tragiska händelsen i Trollhättan hedrade vi under samma storsamling offren med en tyst minut. Detta efter att vi talat om det inträffade (på en nivå som passar våra yngsta) och om hur det påverkar vårt land. Vi tänker på de drabbade och deras anhöriga – och vi känner starkt för de elever som blev vittnen, för övriga elever och våra kollegor på Kronans skola.