Regerande Lidingö-mästare

FullSizeRenderSessionssalen i Lidingö stadshus var fylld till sista platsen när den ytterligt spännande semifinalen i hembygdskunskaps-tävlingen Lidingö Förr och Nu gick av stapeln. Lidingö Hembygdsförening, som arrangerade tävlingen, hade bjudit in alla Lidingöskolor med elever i årskurs 3. Till semifinalen hade elever från åtta skolor kvalificerat sig: Albatross Montessoriskola, Bo skola, Futuraskolan i Gåshaga, Högsätra skola, Käppala skola, Skärsätra skola, Sticklinge skola och Torsviks skola. Och det var Albatross Montessoriskolas skollag som tog hem segern – med Futuraskolan i Gåshaga och Torsviks skola på hedrande andra- respektive tredjeplats.
Därefter var det dags för den faktiskt ännu mer rafflande finalen mellan oss och Futuraskolan i Gåshaga. Frågorna blev allt svårare – halvt omöjliga även för vuxna. Det gällde att känna till Lidingös historia från vikingatid till villasamhälle via öns gårdar, broar, sjöar, öar, nobelpristagare, industrier, kända byggnader, de släkter som en gång ägde och styrde Lidingön samt internationellt kända Lidingöbor – som Raoul Wallenberg och Gustaf Dalén.

FullSizeRenderVilka som vann finalen och därmed hela tävlingen? Och fick ta med sig vandringspriset Carl Milles-statyetten Skridskoprinsessa med sig till sin skola? Jo, det gjorde Albatross Montessoriskola genom vårt kluriga lag, som bestod av Hugo Carlberg, Joachim Hane och Filippa Stenberg, med Theodor Boivie Lizell som förste reserv. Hurra! Vi är så stolta över segern och att hela årskurs tre nu har lärt sig så ofantligt mycket om sin hembygd!

Ur Lidingö Tidning den 29 maj 2015