Treorna på tidsresa till förra sekelskiftet

Hallwylksa2

Hallwylska museet är ett (även med internationella mått) högst ovanligt museum – ett intakt och unikt hem där tiden stannade för mer än hundra år sedan. Makarna Walther och Wilhelmina von Hallwyl befann sig på toppen av samhällets hierarki och bodde i ett av de mest påkostade hemmen som fanns kring förra sekelskiftet. Med ungefär 40 rum fördelade på fem våningsplan fick de plats med 50 000 dokumenterade föremål: konst, antikviteter, vapen, porslin och silver.

HallwylPersonal

Familjen von Hallwyl hade gott om tjänstefolk – en portvakt, en gårdskarl, en chaufför, betjänter, en kokerska, en kammarjungfru, köksor och en husa. Vi började ute på gården mehlw_rum_startd att inspektera familjens privata bil. Sedan fortsatte vår guide sin rundvandring i den magnifika privatbostaden med kök, sällskapsdelar och privata rum.

Barnen ställde många frågor och visade stort intresse och engagemang. Även om familjen von Hallwyls liv var mycket ovanligt tycker vi att vi kom lite närmre deras tid och hur det var att leva för hundra år sedan. Besöket arrangerades under Albatross Kulturvecka i samarbete med Albatross Vänner.